Mudahnya Tajwid!

Hadis Kelebihan Membaca Al-Quran

“Sesiapa yang membaca satu huruf daripada al-Quran, maka dia akan mendapat satu kebaikan, dan satu kebaikan itu nilainya sepuluh kali ganda seumpamanya. Aku tidak berkata bahawa, Alif Lam Mim itu adalah satu huruf, tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf.” – (Hadis riwayat al-Tirmizi)

Ada Apa Dengan Mudahnya Tajwid!

Di antara modul yang digunakan oleh Akademi Infitah dalam Mengaji Al-Quran adalah Mudahnya Tajwid! Modul ini ini bukanlah bertujuan untuk memandang mudah ilmu tajwid yang sedia ada. Tapi lebih kepada membetulkan mind-set pemikiran yang mengatakan tajwid itu susah. Ramai yang tidah mahu belajar Al-Quran disebabkan pemikiran yang kurang tepat ini. Dengan mengubah mind-set, insyallah pembelajaran tajwid ini akan lebih mudah.

Analoginya sperti yang dikisahkan oleh Ustaz Hasrizal (www.saifulislam.com) kisah seekor anak gajah. Ada seekor anak gajah yang telah ditangkap dari hutan dan dibawa ke zoo untuk dijadikan haiwan sarkis. Ia diikat pada sebatang tiang yang kecil. Semasa kecil, ia sering berusaha untuk melepaskan diri daripada ikatan tersebut tetapi gagal.

Semakin ia besar, anak gajah itu tetap diikat daripada tiang yang sama. Tetapi oleh kerana ia menganggap ia tidak akan berjaya, maka ia berhenti berusaha. Sebenarnya, anak gajah yang semakin besar itu mampu untuk melepaskan diri, namun kerana mind-set yang meletakkan ia sesuatu yang sukar, maka ia berhenti mencuba. Semoga kita tidak seperti anak gajah tersebut 🙂

Apa yang penting dalam Mudahnya Tajwid! adalah mengamalkan hukum tersebut walaupun kita tidak tahu nama hukum tersebut. Dalam pada masa yang sama, jika kita mengetahui hukum tajwid dan mengamalkannya, itu adalah yang terbaik!

 

Vokal a, e, i, o, u

Baris atas mewakili vokal a dan o

Baris bawah mewakili vokal i

Baris depan mewakili vokal  u

Harkat

Harkat itu bermaksud bacaan panjang dalam Al-Quran. Ia tidak mengikut saat tetapi mengikut nada bacaan.

Hukum dengung

Hukum dengan dalam Al-Quran ini memang sinonim dengan hukum tajwid. Kita biasa dengan “dengung” apa itu dengung? Dalam Mudahnya Tajwid!, pelajar diberitahu bahawa dengung itu adalah 2 harkat dan perlu mengeluarkan bunyi daripada hidung. Bunyinya juga seakan-akan memasukkan kepada hurufnya selepasnya. Mudah sahaja jika kita hendak mengenalpasti samada kita membaca dengan dengung atau tidak iaitu jika kita tutup hidung semasa pembacaan tersebut, bunyi bacaan tersebut tidak dapat dikeluarkan.

Ada beberapa hukum tajwid yang memerlukan bacaan dengung iaitu:

  1. Idgham Maal Ghunnah
  2. Ikhfa” hakiki
  3. Iqlab
  4. Idgham Mutamasilain

Banyak yang perlu dingat? Insyallah, dengan kaedah Mudahnya Tajwid!, teknik-teknik mengenal hukum ini dalam Al-Quran dapat membantu mengenalpasti bacaan yang perlu dibaca dengan dengung.

Hukum Bukan Dengung

Manakala hukum yang melibatkan hukum bukan dengung pula ada tiga iaitu:

  1. Izhar Halqi
  2. Izhar Syafawi
  3. Izhar Mutlaq
Hukum-hukum ini melibatkan bacaan yang berbeza. Apa yang ingin ditekankan di sini ialah ia termasuk hukum yang tidak perlu dengung. Dengan mengenal tanda-tanda dan huruf dalam Al-Quran, hukum ini lebih mudah dipelajari 🙂
Untuk belajar mengaji di rumah atau online boleh Whatsapp “Mengaji Fokus” ke 0132006840
zp8497586rq

Keistimewaan Perkhidmatan Mengaji Al-Quran Di Rumah

Klien sering bertanya kepada kami adakah:

1. Perkhidmatan ini sesuai bagi mereka?

Tuan/puan tidak perlu risau kerana sesi Mengaji Al-Quran Di Rumah ini memang sesuai bagi yang ingin belajar Al-Quran daripada asas mahupun untuk memperbaiki bacaan. Pembelajaran Al-Quran ini turut mengekalkan tradisi   menuntut ilmu iaitu secara talaqqi & musyafahah (berhadapan terus dengan ustaz/ustazah).

2. Kenapa perlu belajar tajwid?

Tajwid sememangnya ilmu yang sinonim dengan Al-Quran. Tanpa tajwid, bacaan Al-Quran kita belum sempurna. Begitu juga bacaan solat perlu dibaca dengan bacaan yang sempurna dan bertajwid. Di CMN Academy, kita memfokuskan untuk mengajar tajwid dengan cara yang mudah dan tidak membebankan pelajar.

3.  Bolehkah kami ingin belajar tentang perkara fardhu ain seperti asas ibadah?

Jika pihak tuan/puan ingin mempelajari ilmu fardhu ain, ustaz/ustazah akan mengajar secara taeori dan praktikal (jika perlu). Jadi tuan/puan boleh mempelajari dan bertanya secara langsung dengan pengajar. Setiap pelajaran/bacaan/isu/permasalahan dapat dibincangkan secara telus antara pelajar & tutor tanpa rasa segan.

4. Bagaimana pembelajaran ini dapat memberikan fokus kepada pelajar?

fat loss workouts for rierslot.net men http://www.customizedweightlossprogram.com/

Pengajar di CMN Academy adalah pengajar yang terpilih daripada beratus-ratus permohonan serta menjalani temuduga khas sebelum dipilih sebagai tutor. Perjumpaan dan training dijalankan untuk menambahkan kemahiran tutor. Selain itu, pengajar dapat memberikan fokus kepada pelajar kerana bilangannya hanya terdiri daripada 1 – 7 orang sahaja.

5. Apakah kelebihan belajar dalam kumpulan yang kecil?

Pelajar mendapat maklumat yang jelas daripada tutor (bacaan mulut & praktikal perbuatan) manakala tutor pula dapat melakukan semakan secara langsung kepada pelajar (samada semakan bacaan mulut @ praktikal perbuatan). Tutor bukan sahaja berkongsi ilmu bersama pelajar, malah boleh berkongsi pengalaman sedia ada untuk kebaikan bersama antara tutor & pelajar.

zp8497586rq

About Us

CMN Academy ialah sebuah konsultan yang menyediakan tutor-tutor untuk pakej  “Quranic Home Based” iaitu Mengaji Al-Quran Di Rumah. Fokus kami adalah memberikan perkhidmatan yang berkualiti & efisyen kepada klien. Pakej yang disediakan adalah sesuai bagi mereka yang inginkan kualiti serta fokus dalam sesi pembelajaran Al-Quran yang diikuti.

Kami bermula dengan mengajar sendiri ke rumah-rumah. Dalam pada masa yang sama, permintaan semakin hari semakin banyak melalui “words mouth to mouth”.

Disebabkan itu, timbul idea untuk mengajak rakan-rakan serta ustaz dan ustazah yang berminat dan berkebolehan mengajar Al-Quran dan fardhu ain. Kebanyakan mereka adalah graduan dalam bidang agama dan berpengalaman dalam bidang pengajaran Al-Quran.

Alhamdulillah, sekarang  CMN Academy sudah berkembang ke seluruh Malaysia.

Selain itu, perkhidmatan Mengaji Al-Quran Di Rumah ini diwujudkan di atas sebab memenuhi keperluan semasa. Kebanyakan klien hari ini ingin perkhidmatan mengaji di rumah bersama keluarga dalam keadaan selesa.

Mereka boleh bertanyakan secara terus kepada ustaz dan ustazah tentang perkara yang berada di fikiran. Sesi teori dan praktikal (fardhu ain) dapat membantu pelajar mempelajari perkara tersebut dengan lebih efektif.

Masa juga adalah fleksibel bergantung kepada keperluan klien. Kebiasaanya pada waktu petang atau malam (hari bekerja), hari minggu atau pada bila-bila masa yang dipersetujui. Ini membolehkan pelajar selesa dengan masa yang ditentukan.

Alhamdulillah, telah ramai keluarga yang telah mendapat manfaat daripada perkhidmatan Mengaji Al-Quran Di Rumah ini. Walaupun bermula daripada zero, namun disebakan kesungguhan dan komitmen daripada ustaz/ustazah, mereka telah dapat mengaji Al-Quran dengan baik beserta tajwid.

Kadar yuran yang dikenakan juga amat berpatutan dengan hasil yang diperolehi. Di pihak ibu bapa & pelajar, kami sering berusaha untuk memberi yang terbaik dalam memberikan pengajaran yang berkualiti serta efisyen supaya pelaburan tuan/puan akan memberikan hasil jangka masa panjang bukan setakat di dunia, malah di akhirat juga.

Oleh itu, kami berharap, pihak ibu bapa juga sentiasa menyokong dan bersama kami dalam membantu kejayaan anak-anak kita. Antara perkara yang boleh dibantu oleh ibu bapa ialah sentiasa memantau perkembangan anak-anak. Terima kasih kerana memberi kepercayaan pada kami.

Semoga segala usaha & amal kita akan diterima Allah supaya kita bukan sahaja berjaya di dunia, tetapi turut menempah tiket ke syurga, negeri yang kekal abadi.

Nikmat Membaca Al-Quran

“Sesungguhnya al-Quran ini memberikan petunjuk kepada jalan yang lebih lurus”

(al-Isra”:9)

Sesungguhnya nikmat terbesar dari Allah s.w.t. yang dikurniakan kepada kaum muslimin adalah al-Quran yang menjadi penjelas bagi segala sesuatu, sebagai petunjuk dan rahmat.

Setiap yang tidak mengambil petunjuk dari al-Quran adalah orang yang sia-sia, setiap masyarakat yang tidak mendapat hidayah dari al-Quran adalah orang yang rugi.

Allah s.w.t telah berjanji bahawa barangsiapa yang membaca al-Quran, mengikuti al-Quran mengamalkan apa yang ada di dalamnya, melaksanakan perintah-perintah al-Quran dan menjauhi larangan-larangan al-Quran nescaya orang itu tidak akan tersesat di dunia di saat umat lain tersesat dan tidak sengsara diakhirat di hari ketika umat manusia sengsara.

Allah s.w.t. juga berjanji bahawa barang siapa yang berpaling dari Kitab-Nya, enggan mengahyati makna-makna ayat Kitab-Nya (tadabur), membelakangi firman-firman-Nya, enggan membaca, merenungkan dan mengamalkannya, maka Allah akan membuat kehidupan dunianya sempit dan dijauhkan rahmat Allah. Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud:

“Barangsiapa yang mengikuti petujuk-Ku, ia tidak akan sesat dan tidak akan celaka. Dan barabgsiapa yang berpaling dari peringatan-Ku, maka baginya penghidupan yang sempit, dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta”. (Thaha: 124)

Membaca al-Quran juga menjadikan hati umat manusia menjadi tenang. Dengan membaca al-Quran, jiwa kita akan mencapai ketenangan, menghilangkan kegelisahan dan perasaan marah. Ini kerana terdapat banyak fadhilat-fadhilat ayat al-Quran itu sendiri.

Al-Quran merupakan panduan utama umat Islam dalam pelbagai aspek kehidupan. Di dalamnya terdapat pelbagai panduan mengenai ibadat, akidah, ilmu sains, perubatan, alam dan banyak lagi.

Selain itu, surah-surah yang disusun Allah s.w.t. ini juga mempunyai fadhilat tertentu.

Maha Suci Allah. Sebagai umat Islam, seharusnya kita berusaha mendekatkan diri kepada Allah dengan sentiasa membaca al-Quran yang telah diwahyukan-Nya. Semoga ianya memberi petunjuk kepada kita didunia dan diakhirat.

zp8497586rq

zp8497586rq